Купажована рослинна олія на основі соняшникової олії - Радзієвська, Ірина Гіронтіївна; Кот, Тетяна Олександрівна (My University, 2012)
Згідно корисної моделі до соняшникової олії додатково додається олія рижію, при наступному співвідношенні компонентів: Соняшникова олія 55 – 65 % Рижієва олія 35 – 45 %. Такий склад купажованої олії характеризується оптимізованим співвідношенням насичених, мононенасичених та поліненасичених жирних кислот, зменшеним вмістом холестеролу, підвищеною стійкістю до окиснювального псування. Корисна модель містить поліненасичені жирниі кислоти родини ω-6 до ω-3 в рекомендованих співвідношеннях від 10:1 до 3:1, що відповідає формулі збалансованого харчування. Таку купажовану олію доцільно застосовувати при лікуванні і профілактиці атеросклерозу, для підвищення ефективності дієтотерапії і корекції порушень ліпідного обміну у хворих на цукровий діабет II типу, хвороб серцево-судинної системи. Тому цей вид жирового продукту є пріоритетним щодо його фізіологічної та харчової цінності. According to the utility model of sunflower oil is added false flax oil when following ratio of components: Sunflower oil 55 - 65% Ryzhiyeva oil 35 - 45%. This composition mixed oil characterized optimized ratio of saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids, reduced content of cholesterol, increased resistance to oxidative damage. Useful model contains polyunsaturated fatty acids family ω-6 to ω-3 in the recommended ratio from 10:1 to 3:1, which corresponds to the formula balanced diet. This mixed oil are useful in the treatment and prevention of atherosclerosis, to improve diet and correction of lipid metabolism in patients with type II diabetes, diseases of the cardiovascular system. Therefore, this type of fat product is a priority for its physiological and nutritional value.
Keywords: рижієва олія; ryzhiyeva oil; купажування; жирнокислотний склад; blending; fatty acid composition; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів