Пристрій безперервної дії для відокремлення важких домішок від корене-, бульбоплодів в потоці рідини (Патент на корисну модель № 44795) - Даценко, Микола Мефодійович; Пономаренко, Віталій Васильович; Братчик, Денис Борисович (My University, 2009)
Пристрій безперервної дії для відокремлення важких домішок від корене-, бульбоплодів в потоці рідини складається з перфорованого барабана, укріпленого на валу за допомогою спиць з приводом для обертання і встановленого в півциліндричний корпус, причому на зовнішній і внутрішній поверхні барабана закріплені стрічкові нитки шнека, а з боку руху потоку рідини і корене-, бульбоплодів до барабана співвісно прикріплене колесо для приймання і вивантаження домішок, яке має кармани, що з'єднані отворами з зовнішньою і внутрішньою порожниною барабана, причому кільцевий приймач з карманами одночасно є і вивантажувачем домішок у лоток. До стрічкових ниток шнека на зовнішній поверхні перфорованого барабана прикріплений еластичний ущільнювач. A continuously-operated unit for separating heavy admixtures from tuberous roots in a liquid flow consists of a perforated drum fixed on a shaft by means of spokes with a drive for rotating and disposed into a semi-cylindrical body. On the outer surface and the internal one of the drum, tape threads of a screw are fixed, and on the side of moving a liquid flow and tuberous roots a wheel for receiving and unloading admixtures is coaxially fixed to the drum. It has pockets connected with the outer hollow of the drum and with the internal one by openings. A circular receiver with pockets simultaneously serves as an unloader of the admixtures into a tray. On the outer surface of a perforated drum an elastic compactor is attached to the tape threads of the screw.
Keywords: вловлювач; шнек; камені; перфорований барабан; ущільнювач; traps; auger; rock; perforated drum compactor; кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування