Антимікробна активність сидерофорів - Підгерська, Тетяна Олегівна; Карлаш, Юрій Васильович (My University, 2022)
Нині є актуальним пошуки нових антимікробних засобів для боротьби з великою кількістю резистентних форм мікроорганізмів. Серед таких виділяється клас низькомолекулярних органічних молекул - сидерофори , які синтезуються бактеріями та грибами, для захоплення заліза та інших мікроелементів, що є досить важливим елементом для нормальної життєдіяльності мікроорганізмів. Сидерофори можуть бути використані у боротьбі зі збудниками багатьох захворювань, оскільки завдяки їх тісному взаємозв'язку з вірулентністю, стратегія залізозалежної боротьби з патогенами є перспективним напрямком для майбутніх досліджень і пропонує широкий спектр можливих терапевтичних застосувань як альтернатива поширеним типам антибіотиків. Для досягнення високої концентрації під час синтезу сидерофорів потрібно враховувати низку факторів, таких як вид мікроорганізму, склад поживного середовища, наявність феруму, рН, температуру.
Keywords: сидерофори; siderophores; залізо; iron; гриби; fungi; бактерії; bacteria; антимікробні властивості; antimicrobial properties; кафедра біотехнології і мікробіології