Вплив застосування живильних середовищ на вологоутримуючу здатність пророщеного вівса - Дубівко, Анастасія Сергіївна; Пащенко, Богдан Сергійович (My University, 2023)
Авторами проаналізовано значення масової частки вологи у вівсяному солоді, пророщеному на різних живильних середовищах. Показано, що застосування колоїдного розчину цинку призводить до зменшення його вологоутримуючої здатності і, як наслідок, до зменшення енергозатрат на процес сушіння. Разом з тим показник вологості відповідає вимогам нормативної документації, зокрема ДСТУ 4963:2008, можна стверджувати про доцільність застосування пророщеного вівса у якості харчової добавки для ферментованих молочних продуктів, зокрема напоїв.

The authors have analysed the value of the mass fraction of moisture in oat malt germinated on different nutrient media. It is shown that the use of a colloidal zinc solution leads to a decrease in its moisture retention capacity and, as a result, to a reduction in energy consumption during the drying process. At the same time, the moisture content meets the requirements of regulatory documents, in particular DSTU 4963:2008, and it can be argued that it is advisable to use sprouted oats as a food additive for fermented dairy products, including beverages.
Keywords: живильні середовища; вологоутримуюча здатність вівса; якість і безпека харчових продуктів; вологоутримуюча здатність; сталий ланцюг харчування; кафедра експертизи харчових продуктів; nutritious environments; moisture retention capacity; пророщене вівсо; sprouted oats; sustainable food chain