Нетрадиційна олієвмісна сировина в Україні - Хижняк, Ольга Олександрівна; Галицька, Лілія Юріївна; Іванов, Сергій Віталійович (My University, 2013)
В тезах представлений огляд та характеристика олій виготовлених з нетрадиційної сировини в Україні, які є перспективними джерелами біологічно активних ліпідів, білків, мікроелементів і вітамінів. До нетрадиційних видів сировини відносять насіння томатів, гарбузів, виноградні кісточки, пшеничні та кукурудзяні зародки тощо. Олію з них застосовують для харчових та лікувально-профілактичних цілей. Завдяки тому, що олії виготовляються методом холодного пресування, зберігаються незамінні поліненасичені ω-3 та ω-6 кислоти, вітаміни А та Е. Саме збереження корисних і незамінних речовин у процесі виробництва рослинних олій є досить важливим. Так як вони не лише задовольняють потреби у харчових речовинах, смаку та енергії, а й позитивно впливають на здоров’я споживачів. In the abstract provides an overview and characteristics of oils produced from new raw material in Ukraine, which are promising sources of bioactive lipids, proteins, minerals and vitamins. By non-traditional raw materials include seeds of tomatoes, pumpkins, grape seeds, wheat germ and corn and so on. Oil are used for food and health care goals. Because the oil produced by cold pressing, kept the essential polyunsaturated ω-3 and ω-6 acids, vitamins A and E. It is the preservation of useful and essential substances in the production of vegetable oils is very important. Since they not only meet the needs nutrients, taste and energy, but also positively influence the health of consumers.
Keywords: олія; жирні кислоти; вітаміни; oil; fatty acids; vitamins; кафедра експертизи харчових продуктів