Вплив імпульсних електричних полів на мікробіологічні показники та вміст вітаміну с в незбираному молоці - Святненко, Роман Сергійович; Маринін, Андрій Іванович; Макогон, Андрій Віталійович; Фурсік, Оксана Петрівна (My University, 2017)
Стаття присвячена проблемі зберігання бактеріологічної чистоти та вмісту вітаміну С в незбираному молоці при оброблені сильними імпульсними електричними полями. Відомо, що важливим показником мікробіологічної безпечності та якості, а також рівня санітарно-гігієнічних умов обробки молока є мікробіологічні показники (КМАФАнМ) та (БГКП). При перевищенні допустимого титру мікроорганізми КМАФАнМ та БГКП можуть спричиняти псування готового продукту і навіть харчові отруєння. Об’єкт дослідження: імпульсні електричні поля. Предмет дослідження: незбиране молоко до та після оброблення імпульсними електричними полями. Оброблення незбираного молока здійснювали на експериментальній установці, що складається з трансформатора, іскрових розрядників, ємнісних нагромаджувачів енергії, системи керування, робочої камери. Наявність чисельності КМАФАнМ та БГКП в обробленому молоці визначали шляхом посіву на живильні середовища. Масову частку вітаміну С визначали тетриметричним методом При дослідженнях встановлено, що обробка сильними електричними полями з напругою 30 кВ/см протягом 30с є найбільш ефективною, оскільки спостерігається повна інактивація мікроорганізмів КМАФАнМ та БГКП Доведено можливість здійснення теплового оброблення незбираного молока за рахунок нетеплових ефектів, що виникають за імпульсної дії електричних полів. Відкрито перспективи використання вітчизняних ІЕП- установок при первинному обробленні незбираного молока з метою покращення мікробіологічних показників. The article is devoted to the problem of storage of bacteriological purity and vitamin C content in whole milk when treated with strong pulsed electric fields. It is known that the microbiological indicators (KMAFAnM) and (BGKP) are an important indicator of microbiological safety and quality, as well as the level of sanitary and hygienic conditions for milk processing. When the titre is exceeded, the microorganisms KMAFAnM and BGKP can cause damage to the finished product and even food poisoning. Object of research: pulsed electric fields. Subject of research: whole milk before and after treatment by impulse electric fields. Whole milk processing was carried out on an experimental installation consisting of a transformer, spark arresters, capacitive energy storage, control systems, and a working chamber. The presence of KMAFAnM and BGCP in processed milk was determined by seeding on nutrient media. The mass fraction of vitamin C was determined by the tetrymetric method In the studies it was established that treatment with strong electric fields with a voltage of 30 kV / cm during 30s is the most effective since there is a complete inactivation of microorganisms of KMAFAnM and BGKP The possibility of heat treatment of whole milk has been proved due to nonthermal effects arising from the impulse action of electric fields. The perspectives of using domestic IOP-units in the primary processing of whole milk have been opened in order to improve microbiological parameters.
Keywords: сильне імпульсне електричне поле; незбиране молоко; вітамін С; мікробіологічні показники; strong pulsed electric field; whole milk; vitamin C; microbiological parameters; кафедра технології молока і молочних продуктів