Використання насіння льону при створенні напоїв оздоровчого призначення - Стеценко, Наталія Олександрівна; Чемелєва, Юлія Михайлівна (My University, 2021)
Насіння льону може бути ефективно використане при створенні безалкогольних напоїв оздоровчого призначення, таких як рослинні замінники (аналоги) молока або смузі. В роботі запропонований спосіб отримання рослинного замінника молока з насіння льону шляхом його подрібнення та екстрагування. Емульсія білку і поліненасичених жирних кислот у воді, яка при цьому утворюється, за вмістом сухих речовин близька до показників тваринного молока. В роботі розроблена рецептура смузі з додаванням насіння льону. Встановлено, що такий продукт належить до категорії напоїв функціонального призначення, для яких рівень забезпечення добових потреб у нутрієнтах має бути у межах 10…50%. Споживання такого напою буде сприяти зміцненню імунітету, покращувати роботу шлунково-кишкового тракту, бадьорити, підтримувати красу і молодість та надавати позитивний вплив на функціонування всього організму людини. Flax seeds can be effectively used in the creation of soft drinks for health purposes, such as vegetable substitutes (analogues) of milk or smoothies. The paper proposes a method of obtaining a vegetable milk substitute from flax seeds by grinding and extracting it. The emulsion of protein and polyunsaturated fatty acids in water, which is formed, the dry matter content is close to that of animal milk. In the work the recipe of a smoothie with addition of flax seeds is developed. It is established that such a product belongs to the category of functional beverages, for which the level of daily nutrient requirements should be within 10… 50%. Consumption of this drink will help strengthen the immune system, improve the gastrointestinal tract, invigorate, maintain beauty and youth and have a positive effect on the functioning of the whole human body.
Keywords: насіння льону; функціональний харчовий продукт; оздоровчий напій; смузі; рослинний замінник молока; flax seeds; functional food; health drink; smoothie; vegetable milk substitute; кафедра технології оздоровчих продуктів