Михайленко, Ольга Валеріївна2023-03-272023-03-272022Михайленко, О. В. Молочна промисловість України: аналіз стану та перспективи розвитку / О. В. Михайленко // Інфраструктура ринку. – 2022. – № 65. – С. 197–200https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/39419В статті розглянуті тенденції розвитку підприємств молочної промисловості, оскільки вона є однією із провідних галузей харчової промисловості. На підставі досліджень вітчизняних та зарубіжних науковців були визначені проблеми ефективного функціонування молокопереробної промисловості України та основні фактори впливу на розвиток глобальної молочної індустрії, що стимулюватимуть її до подальших структурних змін. Але в процесі дослідження галузі за роки незалежності України було встановлено як позитивні так і негативні тенденції. При дослідженні стану галузі було проведено SWOT-аналіз (який визначає сильні сторони та потенційні можливості як окремих підприємств, так і галузі в цілому, для розробки маркетингових стратегій, що, в перспективі, здатні нейтралізувати зовнішні загрози та знизити вплив негативних факторів внутрішнього середовища) та PEST-аналіз. Застосування останнього на сьогодні, на думку автора, набуває більшої актуальності, оскільки його політична складова, набула нового, вагомого елементу - форс-мажорні обставини, що спричинені бойовими діями на території України. The article considers the development trends of the dairy industry, as it is one of the leading branches of the food industry. The dairy industry is one of the leading branches of the food industry, the development of which combines interests as dairy producers, producers of raw materials for dairy production processes and consumers, and products are an important part of human diet because they meet physiological and organoleptic needs of many valuable nutrients. Based on the research of domestic and foreign scientists, the problems of effective functioning of the dairy industry of Ukraine and the main factors influencing the development of the global dairy industry that will stimulate it to further structural changes were identified. But in the process of researching the industry during the years of Ukraine's independence, both positive and negative trends were identified. The study of the state of the industry conducted a SWOT analysis (which identifies the strengths and potential of both individual companies and the industry as a whole) to develop marketing strategies that, in the long run, can neutralize external threats and reduce the impact of negative environmental factors) and PEST analysis. According to the author, the use of the latter is becoming more relevant today, as its political component has acquired a new, important element - force majeure, caused by hostilities in Ukraine. Therefore, in the future, in our opinion, this will have a significant impact on political reforms, and changes in legislation on the dairy industry, and on changes in tax legislation and state regulation of competition in the dairy industry. The main directions of improving development should be state support, modernization of production facilities, creation of training centers for the industry, expanding the range of domestic producers through the introduction of new technologies in production and their use and achieving quality in line with international standards. But the availability of favorable natural conditions, traditions and technologies of milk production and processing, fodder base, infrastructure, developed selection, breeding fund will allow national producers to compete in domestic and foreign markets, bring and profit, successfully export our products to markets around the world existing todayotherмолочна промисловістьаналізринок молокопродуктіввиробництвоконкурентоспроможністьdairy industryanalysisdairy marketproductioncompetitivenessкафедра обліку і аудитуМолочна промисловість України: аналіз стану та перспективи розвиткуArticle