Малюжко, Олена ВолодимирівнаНікітін, Геннадій ОлексійовичСалюк, Анатолій Іванович2012-12-042012-12-042001Малюжко, О. В. Раціональна обробка пивоварних відходів / О. В. Малюжко, Г. О. Нікітін, А. І. Салюк // Харчова і переробна промисловість. – 2001. – № 4. – С. 16–17.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/4049Дослідження свідчать, що побічний продукт пивоварного виробництва – білковий відстій –можна використовувати як джерело енергії, а також як сировину для кормових добавок. Досліджувалась зміна концентрації гірких речовин в процесі метанового бродіння. У збродженому білковому відстої кількість гірких речовин становила 25,85 г/л, тобто знижувалась на 27%. При наступній подвійній ектракції збродженого відстою хлороформом кількість гірких речовин зменшувалась ще на 49%, загалом на 76%. Studies show that the by-product of the brewing industry - protein-sludge can be used as an energy source and as a raw material for feed additives. We investigated the change in the concentration of bitter compounds in the methane fermentation. In the fermented protein sludge amount of bitter substances was 25.85 g / l, that is reduced by 27%. The next time a double ektraktsii digested sludge chloroform of bitter substances is further reduced by 49% in total by 76%.otherметанове бродінняmicrobial protein methanogenic fermentationпивоварні відходибілковий відстійадсорбоване суслобіогазмікробний білокrational processingbrewery wasteprotein sludge adsorbed wortbiogasкафедра екологічної безпеки та охорони праціРаціональна обробка пивоварних відходівArticle