Механохімія у виробництві високодисперсних порошків з плодово-ягідної сировини - Кисла, Любов Василівна; Романова, Зоряна Миколаївна (My University, 1997)
Диспергування порошку супроводжується поглинанням механічної енргії. Це поглинання може ініціювати розкладання речовин (у тому числі деструкцію полімерів), поліморфні перетворення, гетерогенні реакції твердих тіл з газами і рідинами, твердофазний синтез в сумішах порошків і інші реакції. Активація подрібненням як новий спосіб прискорення фізико-хімічних процесів знаходить все більш широке застосування. Вона вже вийшла з рамок лабораторних досліджень та використовується як засіб прискорення технологічних процесів або як спосіб зміни технологічних параметрів режимів обробки мінеральної сировини. Dispersing the powder accompanied by absorption of mechanical energie. This absorption can initiate decomposition of substances (including degradation of polymers), polymorphic transformations, heterogeneous reactions of solids with gases and liquids, solid phase synthesis in mixtures of powders and other reactions. Enabling fragmentation as a new way to accelerate the physical and chemical processes is becoming more widely used. It is out of scope of laboratory studies and is used as a means of accelerating technological processes or as a means of changing process parameters modes of processing mineral resources.
Keywords: кристали; диспергування; механохімія; рослинна сировина; подрібнення; crystals; dispersion; mechano-chemistry; plantstuff shredding; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства