Іващенко, Наталія ВікторівнаШутюк, Віталій ВолодимировичБуляндра, Олексій ФедоровичВасиленко, Сергій Михайлович2014-09-152014-09-152014Дослідження вологоутримувальної здатності сухого жому / Н. В. Іващенко, В. В. Шутюк, О. Ф. Буляндра, C. М. Василенко // Цукор України. – 2014. - № 7 (103). – С. 29-32.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/16760Одним із основних інгредієнтів корму для великої рогатої худоби в Україні має стати сухий жом, виробництво якого є важливим завданням з огляду на необхідність перероблення побічних продуктів цукрового виробництва за відсутності великих тваринних комплексів. В статті наведено результати дослідження оводнення зразків розсипного та гранульованого бурякового жому, отриманих на виробництві та в лабораторних умовах, як одного з якісних показників сухого продукту. В результаті аналізу проведених експериментів установлено, що жом, висушений низькотемпературним способом, набухає, в основному, за перших 15…20 хв. Тривалість набухання для промислово висушеного гранульованого жому становить 80 хв, для розсипного – 20 хв. Більше значення показник набухання сухого жому відповідає меншим температурним режимам сушіння One of the main ingredients of feed for cattle in Ukraine should be a dry pulp production, which is an important task, given the need for processing the by-products of sugar production in the absence of large livestock complexes. The paper presents the results of a study of hydration samples of loose and granulated beet pulp obtained in the production and in the laboratory, as one of the quality indicators of the dry product. The analysis of the experiments established that the pulp is dried by low-temperature process, swells mainly in the first 15…20 min. Duration swelling industrialized dried granulated pulp is 80 minutes for the placer - 20 min. Large values of the swelling of dry pulp corresponds to lower drying temperature conditions.uk-UKцукрова промисловістьсушінняжомвологоутримувальна здатністьsugar industrydryingpulpwater-retaining capacityкафедра теплоенергетики та холодильної технікикафедра технології консервуванняДослідження вологоутримувальної здатності сухого жомуArticle