Застосування екстракту розмарину у технології сардельок з м'яса качки - Божко, Наталія Володимирівна; Мізь, Є. М.; Пасічний, Василь Миколайович (My University, 2017)
Було розроблено рецептури м'ясо-містких сардельок із м'яса водоплавної птиці, до складу яких додавали антиоксидант натурального походження екстракт розмарину. До дослідних зразків фаршу добавку вносили за наступною схемою: № 1 - ЕР 0,03 %; № 2 - ЕР 0,04 %; № 3 - ЕР 0,05 % до маси сировини, контролем слугував зразок без додавання антиоксидантів. Готові сардельки зберігали протягом 6 діб при температурі +4ºС. Протягом періоду зберігання досліджували ефективність використання екстракту розмарину за показниками перекисного та кислотного чисел. Отримані результати свідчать про те, що внесений антиоксидант гальмує гідроліз жиру завдяки високій концентрації флаваноїдів екстракту. Найбільш ефективно гальмує гідролітичний розпад ацилгліцеридів екстракт розмарину в концентрації 0,05 %. Formulations of meat-containing sausages from waterfowl meat were developed, to which rosemary extract, an antioxidant of natural origin, was added. To the experimental samples of minced meat the additive was made according to the following scheme: № 1 - ER 0,03 %; № 2 - ER 0,04 %; № 3 - ER 0,05 % by weight of raw materials, the sample served as a control without the addition of antioxidants. The finished sausages were stored for 6 days at a temperature of + 4ºC. During the storage period, the effectiveness of the use of rosemary extract in terms of peroxide and acid numbers was investigated. The obtained results indicate that the introduced antioxidant inhibits the hydrolysis of fat due to the high concentration of flavonoids in the extract. The most effective inhibits the hydrolytic decomposition of acylglycerides rosemary extract at a concentration of 0,05%.
Keywords: sausages; екстракт; розмарин; перекісне число; кислотне число; м’ясні фарші; сардельки; extract; rosemary; peroxide value; acid number; minced meat; кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів