Відбір пробіотичних штамів та їх композицій з холестеразною активністю як потенційної основи продуктів функціонального харчування - Старовойтова, Світлана Олександрівна; Співак, Микола Якович (My University, 2023)
Оскільки холестеринзнижувальна активність досліджуваних пробіотичних штамів та їх композицій коливалася в межах 40-78 %, що свідчить про здатність знижувати холестерин дослідженими штамами та їх композиціями на рівні, а в деяких випадках навіть вище, ніж препаратів, які широко використовуються в сучасній медичній при холестерінозі, а саме статини: Розувастатин, Ловастатин, Флувастатин, Аторвастатин тощо. Таким чином, відібрані культури пробіотичних молочнокислих бактерій та їх композиції потенційно можуть бути використані для створення на їх основі нових ефективних функціональних продуктів харчування та пробіотиків, а також дієтичної добавки для зниження рівня холестерину в сироватці крові людини. Пробіотики, які містять холестерин-асимілюючі штами молочнокислих бактерій, можуть ефективно доповнювати комплексну терапію хворих на серцево-судинні, онкологічні та інші захворювання. Слід відмітити, що такі функціональні продукти харчування і препарати позбавлені негативних побічних ефектів, властивих статинам, особливо гепатотоксичності, вони не викликають звикання і не потребують довічного прийому. Також функціональні харчові продукти, збагачені такими пробіотичними мікроорганізмами в мікрокапсульованому вигляді (що дозволить підвищити виживаність пробіотичних мікроорганізмів при проходженні через верхні відділи шлунково-кишкового тракту, а отже опосередковано підвищить терапевтичний ефект таких препаратів і функціональних продуктів харчування) , з гіпохолестеринемічною активністю, можуть бути використані не тільки в терапії, але і в профілактиці захворювань, пов'язаних з високим рівнем холестерину в сироватці крові. А як відомо, профілактика – найкраще, безпечне для здоров’я та ефективне лікування будь-якої хвороби.// Since the cholesterol-lowering activity of the studied probiotic strains and their compositions ranged from 40 to 78%, which indicates the ability of the studied strains and their compositions to reduce cholesterol at a level, and in some cases even higher, than drugs that are widely used in modern medicine for cholesterolosis, namely statins: rosuvastatin, lovastatin, fluvastatin, atorvastatin, etc. Thus, the selected cultures of probiotic lactic acid bacteria and their compositions can potentially be used to create on their basis new effective functional food products and probiotics, as well as a dietary supplement to reduce the level of cholesterol in human blood serum. Probiotics, which contain cholesterol-assimilating strains of lactic acid bacteria, can effectively complement the complex therapy of patients with cardiovascular, oncological and other diseases. It should be noted that such functional food products and drugs are devoid of negative side effects characteristic of statins, especially hepatotoxicity, they are not addictive and do not require lifelong administration. Also, functional food products enriched with such probiotic microorganisms in microencapsulated form (which will increase the survival of probiotic microorganisms when passing through the upper parts of the gastrointestinal tract, and therefore indirectly increase the therapeutic effect of such preparations and functional food products), with hypocholesterolemic activity, can be used not only in therapy, but also in the prevention of diseases associated with a high level of cholesterol in blood serum. And as you know, prevention is the best, safe for health and effective treatment of any disease.
Keywords: холестеразна активність; функціональні продукти харчування; пробіотичні мікроорганізми; кафедра біотехнології і мікробіології; cholesteraze activity; functional food product; probiotic microorganism; кафедра біотехнології і мікробіології