Скирда, Олена ЄвгеніївнаАкмен, Вікторія ОлександрівнаСорокіна, Світлана ВікторівнаОдарченко, Дмитро МиколайовичНєміріч, Олександра ВолодимирівнаМамченко, Людмила ЄвгенівнаПолупан, Валентин ВадимовичСкирда, Олександр Іванович2025-01-242023Патент на корисну модель № 154553, МПК: A23C 19/06. Спосіб отримання сиру м'якого з рослинними компонентами / Скирда О. Є., Акмен В. О., Сорокіна С. В., Соколова Є. Б., Одарченко Д. М., Нєміріч О. В., Мамченко Л. Є., Полупан В. В., Скирда О. І. ; володілець Державний біотехнологічний університет. – № u 202301822 ; заявл. 19.04.2023 ; опубл. 22.11.2023, Бюл. № 47.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/46676Спосіб отримання сиру м'якого з рослинними компонентами включає внесення в молоко функціонального інгредієнта ламінарії, ретельне перемішування 2-3 хв, температурну обробку молочної суміші при температурі 94-96 °C, термокислотну коагуляцію білковорослинної суміші кислою сироваткою з температурою 38-40 °C в кількості 12-18 % протягом 7-10 хв, утворення білково-рослинного згустка, видалення сироватки, формування, самопресування, посіл, просолювання, обсушування. Функціональний інгредієнт ламінарію вносять у молоко, підігріте до 36-38 °C, у кількості 1 %. Перед формуванням згустка вводять додаткові функціональні інгредієнти - порошки куркуми і паприки.The method of obtaining soft cheese with plant components includes adding the functional ingredient of kelp to milk, thorough mixing for 2-3 min, temperature treatment of the milk mixture at a temperature of 94-96 °C, thermoacid coagulation of the protein-plant mixture with sour whey at a temperature of 38-40 °C in an amount of 12-18% for 7-10 min, formation of a protein-plant clot, removal of whey, molding, self-pressing, salting, drying. The functional ingredient of kelp is added to milk heated to 36-38 °C in an amount of 1%. Additional functional ingredients are introduced before the clot is formed - turmeric and paprika powders.ukсирламінаріякуркумапаприкаcheesekelpturmericpaprikaкафедра технології ресторанної і аюрведичної продукціїСпосіб отримання сиру м'якого з рослинними компонентами (Патент на корисну модель № 154553)Otherhttps://orcid.org/0000-0003-0171-5780https://orcid.org/0000-0003-2519-043Х