Спосіб отримання сиру м'якого з рослинними компонентами (Патент на корисну модель № 154553) - Скирда, Олена Євгеніївна; Акмен, Вікторія Олександрівна; Сорокіна, Світлана Вікторівна; Одарченко, Дмитро Миколайович; Нєміріч, Олександра Володимирівна; Мамченко, Людмила Євгенівна; Полупан, Валентин Вадимович; Скирда, Олександр Іванович (My University, 2023)
Спосіб отримання сиру м'якого з рослинними компонентами включає внесення в молоко функціонального інгредієнта ламінарії, ретельне перемішування 2-3 хв, температурну обробку молочної суміші при температурі 94-96 °C, термокислотну коагуляцію білковорослинної суміші кислою сироваткою з температурою 38-40 °C в кількості 12-18 % протягом 7-10 хв, утворення білково-рослинного згустка, видалення сироватки, формування, самопресування, посіл, просолювання, обсушування. Функціональний інгредієнт ламінарію вносять у молоко, підігріте до 36-38 °C, у кількості 1 %. Перед формуванням згустка вводять додаткові функціональні інгредієнти - порошки куркуми і паприки.

The method of obtaining soft cheese with plant components includes adding the functional ingredient of kelp to milk, thorough mixing for 2-3 min, temperature treatment of the milk mixture at a temperature of 94-96 °C, thermoacid coagulation of the protein-plant mixture with sour whey at a temperature of 38-40 °C in an amount of 12-18% for 7-10 min, formation of a protein-plant clot, removal of whey, molding, self-pressing, salting, drying. The functional ingredient of kelp is added to milk heated to 36-38 °C in an amount of 1%. Additional functional ingredients are introduced before the clot is formed - turmeric and paprika powders.
Keywords: сир; ламінарія; куркума; паприка; cheese; kelp; turmeric; paprika; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції