Вивчення можливості проведення хімічної іммобілізації амізону на поліуретановому носієві - Мазур, Лариса Михайлівна; Попова, Інна Вадимівна; Когут, Вікторія Ігорівна (My University, 2014)
Макромолекулярне конструювання біологічно активних полімерних імплантатів, які здатні спрямовано транспортувати лікарську речовину (ЛР) заданий термін, є дуже цікавим та перспективним напрямом хімії високомолекулярних сполук. Включення ліків до поліуретанового (ПУ) носія шляхом фізичної або хімічної іммобілізації сприятиме створенню «депо» ЛР та може мати вирішальне значення в приживленні імплантатів на патологічно змінених тканинах [1]. Для отримання нового полімерного матеріалу з лікарською дією було обрано вітчизняний препарат - амізон (N-метил-4-бензилкарбамідопіридиній йодид), що належить до групи ненаркотичних анальгетиків та володіє протизапальною, жарознижуючою, антиоксидантною, імуномоделюючою та інтерфероногенною діями [2]. Macromolecular design of biologically active polymeric implants that are capable of directed transport drug (LR) given term is very interesting and promising area of Macromolecular Chemistry. The inclusion of drugs to polyurethane (PU) carrier by physical or chemical immobilization facilitate the creation of "depot" LR and may be critical in healing of implants in pathological tissues [1]. For new polymer material with drug action was chosen domestic product - amizon (N-methyl-4-benzylkarbamidopirydyniy iodide), which belongs to a group of non-narcotic analgesics and has anti-inflammatory, antipyretic, antioxidant, immunomodulating and erferonogenie actions [2].
Keywords: хімічна іммобілізація; амізон; лікарська речовина; chemical immobilization; amizon; drug substance; кафедра харчової хімії