Пластівці функціонального призначення з зерна голозерного вівса - Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Башта (Шеремет), Алла Олексіївна (My University, 2024)
Нами розроблено спосіб отримання пластівців функціонального призначення із зерна голозерного вівса. Досліджено вплив біологічного активування, яке поєднано з ІЧ опроміненням, на зміну вмісту вітамінів у зерні голозерного вівса. Експериментально встановлено, що ІЧ-опромінення попередньо замоченого зерна стимулює фізіологічні показники – енергію та здатність проростання, життєздатність зародка, інтенсифікує синтез водорозчинних та жиророзчинних вітамінів. Розраховано ступінь забезпечення добової потреби в нутрієнтах, дорослого населення першої групи інтенсивності праці, за рахунок споживання 100 г пластівців з голозерного вівса.

We have developed a method of obtaining functional purpose flakes from bare oat grain. The influence of biological activation, which is combined with IR irradiation, on the change in the content of vitamins in whole-grain oat grains was studied. It was experimentally established that IR irradiation of pre-soaked grain stimulates physiological indicators - energy and germination capacity, viability of the embryo, intensifies the synthesis of water-soluble and fat-soluble vitamins. The degree of provision of the daily nutrient requirement of the adult population of the first group of labor intensity, due to the consumption of 100 g of whole-grain oat flakes, was calculated.
Keywords: зернові продукти; голозерний овес; ІЧ-опромінення; біологічна цінність; cereal products; oats; IR radiation; biological value; кафедра експертизи харчових продуктів