Обґрунтування параметрів процесу фільтрування при освітленні напою типу Комбуча - Удодов, Сергій Олександрович; Савчук, Роман Олександрович; Чепелюк, Олена Олександрівна; Чепелюк, Олександр Миколайович (My University, 2024)
Для дослідження освітлення ферментованого напою типу «Комбуча» використані методи фізичного (виробничий експеримент) і обчислювального моделювання в пакеті Solid Works, додаток Flow Simulation. Тривалість процесу фільтрування і якість освітленого напою суттєво залежать від розміру пор фільтраційного кар¬тону і температури напою. При використанні фільтра Colombo 18 рекомендовані значення пор становлять 10 мкм. За цих умов не змінюється якість напою, зберігається його товарний вигляд і подовжується термін зберігання. Найбільш ефективно процес фільтрування відбувається протягом 60...90 хв, при цьому отримують 500...600 л відфільтрованого напою.

To study the clarification of a fermented beverage such as Kombucha, physical (production experiment) and computational modeling methods were used in the Solid Works package, Flow Simulation application. The duration of the filtration process and the quality of the clarified beverage significantly depend on the pore size of the filter carton and the temperature of the beverage. When using the Colombo 18 filter, the recommended pore size is 10 microns. Under these conditions, the quality of the beverage does not change, its presentation is preserved and the shelf life is extended. The most effective filtration takes 60...90 minutes, yielding 500...600 liters of filtered beverage.
Keywords: комбуча; фільтрування ферментованого напою; картон фільтраційний; filter cardboard; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; kombucha; filtering fermented beverage