Рідкоус, Володимир Васильович2021-02-112021-02-112018Рідкоус, В. В. Визначення бродильної активності дріжджів за спиртом рефрактометричним методом / В. В. Рідкоус // Наукові праці НУХТ. – 2018. – Т. 24, № 4. – С. 178–184.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32650Попередньо для кожного конкретного випадку, при заданій початковій концентрації цукрози в суслі, за рефрактометричними таблицями для цукрози й етилового спирту, та значеннями виходу етилового спирту з цукрози, аналітично розраховано залежності значення показника коефіцієнта заломлення світла від вмісту накопиченого етилового спирту і незбродженого дійсного екстракту (цукрози) в зброджуваному суслі. Рефрактометричним методом заміряно показники коефіцієнта заломлення світла зброджуваного сусла і за попередньо розрахованими залежностями визначено в ньому вміст етилового спирту і дійсного екстракту. Визначені показники етилового спирту і дійсного екстракту порівняно з відповідними показниками, визначеними стандартними методами. На підставі проведених експериментів доведено можливість використання аналітичних розрахунків і рефрактометричних вимірювань для експрес-методу знаходження вмісту етилового спирту і дійсного екстракту у зброджуваному суслі при визначенні бродильної активності дріжджів. Середні похибки при визначенні вмісту етилового спирту становлять 0,14%об., а при визначенні вмісту дійсного екстракту.otherбродильна активність дріжджівдійсний екстрактетиловий спиртпоказник коефіцієнта заломлення світларефрактометричний методедра готельно-ресторанної справиВизначення бродильної активності дріжджів за спиртом рефрактометричним методомArticle