Володченкова, Наталія ВалеріївнаТуз, Тетяна Сергіївна2020-06-042020-06-042019Володченкова, Н. В. Шкідливі чинники повітряного середовища у виробничих приміщеннях виробництва кави / Н. В. Володченкова, Т. С. Туз // Modern engineering and innovative technologies. - 2019. – Is. № 10. P. 1 – P. 10-14.2567-5273DOI 10.30890/2567-5273https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/31161У будь-якому закладі харчуванні у меню присутня кава. Вона слугує як супровід до їжі, а також як самостійний напій. Особливо цей напій цінують в таких закладах, як кав’ярня, еспресо-бар, будинки кави, кафе. Кожна з цих установ має різний рівень інформованості про те, де і як виготовляється кава. У даній роботі наведено результати аналізу стану повітряного середовища робочих місць працівників закладів ресторанного господарства, які виготовляють каву та напої на основі кави, визначено чинники, що утворюються при технологічному процесі виробництва кави, охарактеризовано ступінь впливу шкідливих речовин на організм людини. Метою дослідження є визначення шкідливих чинників повітряного середовища виробництва кави з метою упередження професійних захворювань та нещасних випадків, як на виробництві, так і для відвідувачів закладів ресторанного господарства. At any catering establishment, there is coffee on the menu. It serves as an accompaniment to food as well as a standalone drink. This drink is especially appreciated in establishments such as a coffee shop, espresso bar, coffee house and cafe. Each of these establishments has different level of awareness of where and how coffee is made. In this article the results of the analysis of the air environment of the workplaces of the employees of the restaurants, which make coffee and beverages on the basis of coffee are presented, the factors is the formed during the technological process of coffee production are defined, the degree aiso influence of harmful substances on the human body is characterized. The purpose of the study is to determine the harmful factors in the air environment of coffee production in order to prevent occupational diseases and accidents, both at the production and for visitors to restaurants.otherкафедра екології та екоменеджментузерно кавихарчова алергіяумови працінебезпекапил кавиcoffee beansworking conditionshazardcoffee dustШкідливі чинники повітряного середовища у виробничих приміщеннях виробництва кавиArticle