Король, Цвітана ОлександрівнаНауменко, Д. О.2018-10-112018-10-112015Король, Ц. О. Виділення біологічно активних штамів із кисломолочного продукту народів Кавказу / Ц. О. Король, Д. О. Науменко // Продовольчі ресурси. – 2015. - № 4. – С. 46-52.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/28319Досліджено мікрофлору некомерційного кисломолочного продукту мацун. Визначено, що домінуючими групами були молочнокислі бактерії родів Lactobacillus, Streptococcus та дріжджі. Для виділення чистих культур мікроорганізмів застосовано загальні мікробіологічні методи. Із дослідної продукції було вилучено 50 ізолятів. Комплекс морфологічних і біохімічних властивостей дозволив ідентифікувати наступні види молочнокислих бактерій: S. thermophilus, L. delbrueckii ssp. bulgaricus, L. delbrueckii ssp. lactis, L. helveticus та E. Durans. The microflora of the non-commercial fermented milk product matsun have been investigated. It was found that the dominant lactic acid bacteria groups were genera Lactobacillus, Streptococcus and yeast. General microbiological methods were applied to obtain pure cultures of microorganisms. Allocated 50 isolates with investigational product. Complex morphological and biochemical properties allowed to identificate the following species of lactic acid bacteria: S. thermophilus, L. delbrueckii ssp. bulgaricus, L. delbrueckii ssp. lactis, L. helveticus and E. durans.uk-UKмолочнокислі бактеріїмацоніселекціяселективні середовищаlactic acid bacteriamatsoniselectionselective mediumВиділення біологічно активних штамів із кисломолочного продукту народів КавказуArticle