Визначення оптимального молярного співвідношення концентрацій гексадекану і гліцерину у суміші для синтезу поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 - Конон, Анастасія Дмитрівна (My University, 2012)
На основі теоретичних розрахунків енергетичних потреб синтезу поверхнево-активних трегалозомономіколатов і біомаси на енергетично дефіцитному субстраті (гліцерин) встановлена концентрація енергетично надлишкового гексадекан, що дозволяє підвищити ефективність конверсії вуглецю використовуваних субстратів в поверхнево-активні речовини (ПАР). При молярному співвідношенні концентрацій гексадекан і гліцерину 1:7 і співвідношенні С/N, рівному 30, кількість синтезованих ПАР підвищувалася в 2,6-3,5 рази в порівнянні з такою на моносубстратах. Based on theoretical calculations of energy requirements of synthesis of surfactant trehalozomonomikolatov and biomass energy scarce substrate (glycerol) set the concentration of hexadecane excess energy, which improves the efficiency of conversion of carbon substrates used in surface-active agents (surfactants). At concentrations of hexadecane molar ratio of glycerol and 1: 7 ratio C / N, at 30, the number of synthesized South Africa increased in 2,6-3,5 times in comparison with that in monosubstratah.
Keywords: Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241; кафедра біотехнології і мікробіології; змішані субстрати; поверхнево-активні речовини; surfactants; mixed substrates