Синтез екзополісахариду етапоану в умовах міксотрофного росту Acinetobacter sp. УКМ В-7005 на суміші С2-сполук і меляси - Пирог, Тетяна Павлівна; Лащук, Надія Володимирівна; Зборовська, Б. М. (My University, 2007)
Показана можливість підвищення синтезу екзополісахариду етаполану в умовах міксотрофного росту Acinetobacter sp. УКМ В-7005 на суміші С2-субстратів (етанол, ацетат) і меляси. Встановлена залежність синтезу етаполану від способу підготовки меляси і посівного матеріалу. Нейтралізація меляси після її гідролізу і стерилізації, використання інокуляту, вирощеного на ацетаті, дали змогу знизити у 2...3 рази (до 0,025…0,015 моль/л) молярність буферу, у 2…4 рази (до 4,8…2,5 г/л) вміст солей у середовищі культивування і забезпечити синтез 8,5...9,7 г/л етаполану з виходом від субстрату і біомаси 65…68 % і 4…9 г/г відповідно. The possibility of increase of exopolysaccharide ethapolan synthesis in the conditions of myxotrophic growth of Acinetobacter sp. UKM V-7005 on mixture of C2-substrates (ethanol, acetate) and molasses was shown. Dependence of ethapolan synthesis on the method of molasses and inoculum preparation was established. Neutralization of molasses after its hydrolysis and sterilization, use of inoculum grown on an acetate, enabled to reduce in 2.3 time (to 0,025.0,015 mol/l) molarity of buffer, in 2.4 time (to 4,8…2,5 g/l) contents of salts in the medium of cultivation and to provide a synthesis 8,5...9,7 g/l of ethapolan with yield from substrate and biomasse 65.68 % and a 4.9 g/g accordingly.
Keywords: екзополісахариди; змішаний субстрат; exopolysaccharide; mixed substrate; кафедра біотехнології і мікробіології