Теоретико-прикладні аспекти застосування інформаційних технологій у забезпеченні стійкого розвитку підприємств - Голушко, Денис Юрійович (My University, 2025)
У статті розкрито теоретичні та прикладні аспекти впровадження інформаційних технологій як чинника формування конкурентних переваг підприємства. Обґрунтовано актуальність цифрової трансформації як стратегічного вектору розвитку сучасних суб’єктів господарювання в умовах посиленої конкуренції, глобалізації та постіндустріального зрушення. Автором розроблено класифікаційну модель інформаційних технологій за п’ятьма критеріями (функціональне призначення, рівень автоматизації, сфера застосування, технічні засоби та етапи розвитку), що дозволяє системно оцінити можливості їх адаптації до потреб підприємства. Особливу увагу приділено інноваційним ІТ-рішенням, зокрема штучному інтелекту, хмарним обчисленням, Інтернету речей, а також інструментам аналітики даних і CRM-системам. Доведено, що саме цілеспрямоване використання таких технологій сприяє зростанню продуктивності, оптимізації управлінських процесів, персоналізації взаємодії з клієнтами та формуванню довгострокових конкурентних переваг. У роботі акцентовано на важливості інтеграції ІТ у стратегічне планування та операційну діяльність підприємства, що відкриває нові можливості для підвищення ефективності, гнучкості та адаптивності бізнесу в умовах швидких змін зовнішнього середовища.
Keywords: конкурентні переваги; цифрова трансформація; штучний інтелект; CRM-системи; інтернет речей; аналітика даних; competitive advantages; digital transformation; artificial intelligence; data analytics