Дослідження впливу різних рас дріжджів на зброджування пивного сусла і якість готового пива - Кошова, Валентина Миколаївна; Решетняк, Людмила Расуловна; Куц, Анатолій Михайлович (My University, 2015)
У статті досліджено вплив трьох рас пивоварних дріжджів: Німецької, Датської та сухих дріжджів німецької раси Saf lager W 34/70 на зброд-жування 11-відсоткового пивного сусла, виготовленого із суміші пшеничного і ячмінного солодів в умовах мініпивоварні. Встановлено, що більш якісне пиво отримується із застосуванням Датської та Німецької рас дріжджів. Сухі дріжджі Saf lager W 34/70 не бажано використовувати в сухому вигляді, як це прийнято на більшості мініпивоварень. Якщо не має змоги відмовитись від сухих дріжджів, для підвищення ефективності викорис-тання їх попередньо потрібно активізувати. The article presents the research results of fermentation processes occuring at three different strains of yeast (German, Danish and dry yeasts of German strain Saf lager W34/70) of 11 % beer wort prepared from a mixture of light wheat and barley malts. It has been found that beer prepared using Danish and German strains of yeasts demonstrated better physico-chemical and organoleptic properties. Based on the research results, it is not recommended to use Saf lager W 34/70 yeasts strain in a dry form as it is currently done by most mini-breweries. In order to increase the efficiency of dry yeasts, they should first be activated.
Keywords: бродіння; пшеничне пиво; дріжджі; солод; fermentation; yeast; wheat bear; malt; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; кафедра біотехнології і мікробіології