Zotkina, LarysaVerhola, GeorgyTkachuk, Nataliia2016-03-282016-03-282014Zotkina, L. Selection and development of cossettes scalder calculation method / L. Zotkina, G. Verkhola, N. Tkachuk // National Academy of Packaging University of Food Technologies Department Machines and Apparatus for Food Industry. - Plovdiv, Bulgaria, 2014. - Vol. 2, № 4. - P. 147-149.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/22595The requirements for the process of cossettes scalding are examined. The exploration objective is the development of calculation methods for the parameters of the countercurrent cossettes scalders. The formulas for calculation of scalder diameter, the length of countercurrent and mixing parts, as well as the diameter of defoamer are proposed reasoning from optimum hydrodynamic conditions in a scalder. The basic dimensions for the scalders of different productivity are adduced.Розглянуто вимоги до процесу ошпарювання бурякової стружки. Визначено мету досліджень - удосконалення методики розрахунку геометричних параметрів протиточних ошпарювачів.Виходячи з оптимальних гідродинамічних умов проведення процесів в ошпарювачі, запропоновані формули для розрахунку: діаметра ошпарювача, довжини противоточної ділянки, довжини ділянки змішування, діаметра збірника-піногасника. Наведено основні розміри для ошпарювачів різної продуктивності.enscalderbeet cossettescountercurrent heat exchangefoam-formationgas bubblesfoam breakingjuice-shaving mixtureextraction plantошпарювачбурякова стружкапротиточний теплообмінпіноутвореннягазові бульбашкипіногасіннясоко-стружкова сумішдифузійна установкаошпаривательсвекловичная стружкапротивоточный теплообменпенообразованиегазовые пузырькидиффузионная установкакафедра процесів і апаратів харчових виробництвSelection and development of cossettes scalder calculation methodArticle