Страшинський, Ігор МирославовичПасічний, Василь МиколайовичФурсік, Оксана Петрівна2018-05-142018-05-142015Страшинський, І. М. Реологічні властивості гідратованих білоквмісних функціональних харчових композицій / В. М. Пасічний, І. М. Страшинський, О. П. Фурсік // Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» – 2015. – Випуск 62 – С. 166-170.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/27422Харчові добавки посідають важливе місце в харчовій промисловості. Найбільш поширеними стабілізуючими добавками для м’ясної промисловості являються білкові препарати рослинного та тваринного походження, а також гідроколоїди. Проте все частіше замість індивідуальних добавок використовують комплексні. У статті наводяться дані проведених досліджень по визначенню ефективної в'язкості у створених функціональних харчових композиціях. До їх складу входять білкові препарати рослинного та тваринного походження, а також суміш гідроколоїдів. Представлені результати доводять покращення реологічних властивостей шляхом внесення нанокомпозиту. Food additives is occupied an important place in the food industry. The most common stabilizing additives for the meat industry are plant and animal origin protein preparations and hydrocolloids. Nevertheless, complex additives are used more often instead of individual ones. The article shows the research conducted to determine the effective viscosity of established functional food formulations. It is composed of plant and animal origin protein preparation and mix of hydrocolloids. The improvement of rheological properties by introducing a nanocomposite was proved in the presented results.uk-UKгідроколоїдибілкові препарати тваринного та рослинного походженняфункціональна харчова композиціяефективна в’язкістьhydrocolloidsanimal and plant origin protein preparationsthe functional food composition, effective viscosityкафедра технології м’яса і м’ясних продуктівРеологічні властивості гідратованих білоквмісних функціональних харчових композиційArticle