Гойко, Ірина ЮріївнаСтеценко, Наталія Олександрівна2021-03-292021-03-292021Гойко, І. Ю. Використання мінералізованої добавки для збагачення житнього хліба для спецконтингентів / І. Ю. Гойко, Н. О. Стеценко // Modern engineering and innovative technologies. – 2021. – Issue 15, Part 2. – Р. 89–93.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/33162В роботі обґрунтовано перспективи використання мінералізації зернових культур, а саме полби, на різних живильних середовищах для отримання добавки з підвищеним вмістом дефіцитних мікроелементів. Дослідження концентрації мінеральних речовин у пророщених зернах полби проводили рентгенофлуоресцентним методом. Встановлено концентрації мінеральних речовин у вихідних та пророщених зернових культурах. Розроблено рецептуру нового хліба для спецконтингентів, збагаченого мінералізованою добавкою. The paper substantiates the prospects of using the mineralization of cereals, namely spelled, on different nutrient media to obtain a supplement with a high content of deficient microelements. Studies of the minerals concentration in germinated spelled grains were performed by X-ray fluorescence method. Concentrations of mineral substances in initial and germinated grain crops are established. A recipe for new bread for special contingents enriched with a mineralized additive has been developed.otherмінералізаціязернові культуриполбамінеральні речовинихлібmineralizationcerealsspelledmineralsbreadкафедра технології оздоровчих продуктівВикористання мінералізованої добавки для збагачення житнього хліба для спецконтингентівArticle