Сулейко, Тетяна ЛеонідівнаСеменова, Олена ІванівнаБублієнко, Наталія Олександрівна2021-12-072021-12-072021Сулейко, Т. Л. Екологічно безпечне виробництво молоковмісної продукції дитячого харчування / Т. Л. Сулейко, О. І. Семенова, Н. О. Бублієнко // Здорове харчування дітей в Україні – запорука майбутнього нації: стан і перспективи : програма та тези матеріалів ІХ-ї Міжнародної науково-практичної конференції, 29 вересня 2021 р. – Київ : НУХТ, 2021. – С. 113–115.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/36767На підприємствах із виробництва молочного дитячого харчування утворюються стоки, які доцільно очищати біологічними способами. Для їх інтенсифікації використовують носії, на яких закріплюють організми активного мулу. Проведені дослідження дозволяють зробити висновки, що використання іммобілізованої мікрофлори є доцільним та ефективним – прикріплена мікрофлора очисної споруди виявляла набагато більшу біохімічну активність, ніж вільно плаваючі пластівці активного мулу в рідкому середовищі; в стандартних умовах (без застосування нерозчинного носія) процес повного очищення завершувався за 48 год, ефективність очищення становила приблизно 95 – 97 %; при малій концентрації адсорбенту (1 г/дм3) швидкість очищення прискорюється на 25 %, тобто аеробна ферментація скорочувалась до 36 год; велика концентрація жовтого сапоніту (4 г/дм3) призводила до повного очищення стоків за 24 год.otherдитяче харчуваннястічні водибіологічне очищенняінтенсифікація очищенняіммобілізація активного мулуbaby foodsewagebiological treatmentintensification of treatmentimmobilization of activated sludgeкафедра екологічної безпеки та охорони праціЕкологічно безпечне виробництво молоковмісної продукції дитячого харчуванняThesis