Вплив якості посівного матеріалу на синтез поверхнево-активних речовин штамом Rhodococcus erythropolis ЕК-1 - Пирог, Тетяна Павлівна; Ігнатенко, Сергій Вікторович; Тарасенко, Д. О. (My University, 2008)
Встановлено, що найвищі показники синтезу поверхнево-активних речовин (ПАР) штамом Rhodococcus erythropolis ЕК-1 спостерігалися за умови використання посівного матеріалу з середини експоненційної фази росту у концентрації 10 %. За такого способу підготовки інокуляту, дробного внесення гексадекану і концентрації розчиненого кисню 50 – 60 % від насичення повітрям тривалість культивування у ферментаторі АК-210 скорочувалась у три рази, а умовна концентрація ПАР досягала максимального значення (6,3) на 50 год росту. It was established that the highest indices of surface active substances’ (SAS) synthesis were studied in case of using inoculums (concentration 10% volume) that was taken in the middle of exponential phase of development of culture. The duration of cultivation was three times shorter, the conditional concentration of SAS was reached the highest level in case of such way of inoculums preparation, fractional addition of substratum (hexadecane) and concentration of dissolved oxygen in media of cultivation on the level of 50-60%.
Keywords: культивування; біосинтез; поверхнево-активні речовини; cultivation; biosynthesis; surface active substances; кафедра біотехнології і мікробіології