Регуляція генів інтерферонів І типу та інтерферон-індукованих генів. 1. Організація промоторних регуляторних послідовностей - Карпов, Олександр Вікторович (My University, 1998)
Наведено огляд відомостей щодо характеристики регуляторних послідовностей генів інтерферонів І типу (α- і β-ІФН), а також ІФН-індукованих генів. Описано структурні характеристики доменів, які здійснюють позитивну і негативну регуляцію експресії даних генів, а також функціональні особливості таких послідовностей у складі гетерологічних промоторів. З огляду на останні дані підкреслено значення конформації регуляторних послідовностей самих по собі і в складі транскрипційних комплексів для ефективності регуляції експресії даних генів. A review of information concerning the regulatory motifs in the genes coding the I type interferons (α- and β-IFNs) and IFN-inducible genes is presented. The structural properties of the domains realizing both positive and negative expression regulation of these genes as well as the functional peculiarity of such sequences in heterologous promoter structures have been described. Taking into account the novel data the significance of regulatory sequences conformation above and in transcriptional complexes for the effectivity of the interferon expression is emphasized.
Keywords: гени α,β-ІФН; ІФН-індуковані гени; експресія; регуляція; α,β-IFNs genes; IFN-inducible genes; expression; promoter; regulation; кафедра біотехнології і мікробіології