З хмелевої дробини можна одержувати біогаз та біомасу - Малюжко, Олена Володимирівна; Нікітін, Геннадій Олексійович; Салюк, Анатолій Іванович (My University, 2000)
Наводяться результати анаеробного процесу зброджування хмелевої дробини з одержанням біогазу та кормової біомаси. Для досліджень використовувалась хмелева дробина вологістю 83%. Під час ферментації визначали ХСК, ЛЖК, молочну кислоту, значення pH. При 35оС бродіння спочатку відбувалось активно, через 10 діб мало місце підкислення середовища, що свідчило про порушення процесу ферментації. При температурі 52оС бродіння тривало 30 діб, протягом усього процесу значення pH залишалося стабільним в межах 9. З 50 г хмелевої дробини утворюється 900-950 см3 біогазу.
Keywords: хмелева дробина; hop pellet; біогаз; біомаса; анаеробна ферментація; biogas; biomass; anaerobic fermentation; кафедра екології та екоменеджменту