CRM-система як інноваційна складова клієнтоорієнтованої стратегії готельного підприємства - Мурак, Оксана Юріївна; Іщенко, Тетяна Іванівна; Шидловська, Олена Броніславівна (Мурак, О. Ю. CRM-система як інноваційна складова клієнтоорієнтованої стратегії готельного підприємства / О. Ю. Мурак, Т. І. Іщенко, О. Б. Шидловська // Практика і перспективи розвитку еногастрономічного туризму: світовий досвід для України : Міжнародна науково-практична конференція, 24 вересня 2015 р. – К. : НУХТ, 2015. – С. 191-192., 2015)
Обґрунтовано доцільність використання специфічного клієнтоорієнтований підходу до ведення готельного бізнесу для зростання чистого прибутку засобів розміщення.
Keywords: програмне забезпечення; программное обеспечение; software; клієнт; клиент; customer; прибуток; прибыль; profits; кафедра готельно-ресторанної справи