Апаратурно-технологічна лінія виробництва гіркої настоянки (Патент на винахід № 114246) - Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Рибачок, Альбіна Вікторівна (My University, 2017)
Апаратурно-технологічна лінія виробництва гіркої настоянки, що містить послідовно встановлені купажні чани, збірник настою, засоби подачі водно-спиртової суміші та фільтр, яка відрізняється тим, що лінія складається з трьох послідовно встановлених технологічних ділянок, а саме ділянки з виробництва водних концентратів з рослинної сировини, ділянки виробництва розчину меду та ділянки виробництва і розливу гіркої настоянки, при цьому ділянка з виробництва водних концентратів з рослинної сировини містить бункер сухої подрібненої сировини, який через автоматичні ваги та гвинтовий транспортер з’єднаний з екстрактором, що містить засоби термічної обробки та перемішування, який послідовно з’єднаний зі збірником водного екстракту, фільтр-пресом для відокремлення шроту та збірником фільтрованого водного екстракту, який через підігрівач з’єднаний з випарною установкою, що через барометричний конденсатор з’єднана зі збірником концентрованого водного екстракту, ділянка виробництва розчину меду складається з послідовно встановлених купажного чана для приготування розчину меду та кізельгурового фільтра, що з’єднаний зі збірником розчину меду, ділянка виробництва і розливу гіркої настоянки містить купажний чан для гіркої настоянки, що через фільтр-прес з’єднаний зі збірником гіркої настоянки та послідовно встановлені миючу машину, автомат розливу, стрічковий транспортер, закупорювальний автомат, інспекційний автомат, збірник виправного браку, збірник невиправного браку та етикетувальний автомат. The hardware and technology line of the production of bitter tinctures, which contains successively installed blended tanks, a collection of infusions, means for supplying aqueous-alcoholic mixture and a filter, characterized in that the line consists of three successively established technological sites, namely areas for the production of water concentrates from plant raw materials, production sites for the production of a solution of honey, and areas for the production and bottling of bitter tinctures, while the area for the production of aquatic concentrates from vegetable raw materials contains a bunker of dried crushed raw materials which, due to the automatic scales and the screw conveyor, is connected to an extractor containing the heat treatment and mixing means, which is consistently coupled to the aqueous extract collection, a filter press for separating the meal and a collection of filtered aqueous extract which, through a heater with ' connected to the evaporation unit, which is connected to the collector of the concentrated aqueous extract through a barometric capacitor, the honey solution production site consists of a sequentially mounted blender tank for preparing the solution well honey and kieselguhr filter, connected to the collection of a solution of honey, the production and bottling section of the bitter tinct contains a grape tin for bitter tincture, which is connected through a filter press with a collection of bitter tinctures and a suction-mounted washing machine, a bottling machine, a tape a conveyor, a locking machine, an inspection machine, a correctional collection, a collection of irreparable defects and a labeling machine.
Keywords: tinctures; processing; екстрагування; спосіб виробництва; mode of production; extraction; настоянка; переробка; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв; кафедра експертизи харчових продуктів