Наукова школа професора В.М.Стабнікова «Теорія і практика процесів масообміну в харчових виробництвах» - Марценюк, Олександр Степанович (My University, 2011)
Розглянуто основні положення запропонованої В.М. Стабніковим теорії оновлення поверхні контакту фаз в процесах масообміну. Коротко описано результати теоретичних і експериментальних робіт з інтенсифікації процесів масообміну, виконаних колегами, учнями та послідовниками наукової школи В.М. Стабнікова на кафедрі процесів і апаратів харчових виробництв Національного університету харчових технологій (м. Київ), яку він заснував у 1951 р. і очолював до 1988 р., та робіт, виконаних на споріднених кафедрах вузу. Наведено теплі спогади колег та аспірантів, на долю яких випала щаслива нагода співпрацювати зі Всеволодом Миколайовичем – надзвичайно чуйною, доброзичливою і поважною Людиною.
Keywords: гідродинаміка; інтенсивність масообміну; контактні пристрої; моделювання; оновлення поверхні контакту фаз; регулярні насадки із зубчастими отворами; ректифікація етанолу; гидродинамика; интенсивность массообмена; контактные устройства; моделирование; обновление поверхности контакта фаз; ректификация этанола; hydrodynamics; intensity of mass-transfer; contact devices; design; surface-renewal contact of phases; regular packings with toothed openings; rectification of ethanol; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв