Стретч-плівки з додаванням вторинної сировини - Аліпатова, Марія Русланівна; Кулик, Наталія Вікторівна (My University, 2023)
Проблема переробки упаковки та використання вторинної сировини є нині актуальною в пакувальній індустрії. Провідні світові компанії галузі спрямовують потужні зусилля на розробку нових високотехнологічних якісних пакувальних матеріалів із використанням вторинної сировини. Всесвітньо відомий виробник полімерів – компанія Dow Chemical – є одним із лідерів у цій сфері інновацій. Для забезпечення ефективного вирішення цього та інших завдань компанія в науково-дослідній діяльності та практичному впровадженні розробок приділяє велику увагу відбору й підготовці кваліфікованих фахівців. Упродовж декількох років Dow практикує програму стажувань для студентів з усього світу. Кандидатів відбирають у кілька етапів, після чого студентам пропонують розпочати роботу в одному з R&D центрів компанії. В такому центрі й проходило річне стажування однієї з авторів цієї статті. У статті наведено результати досліджень впливу додавання вторинної сировини (PCR) на основні фізико-механічні властивості стретч-плівок та підхід до їх покращення шляхом моделювання складу п’яти шарових стретч плівок за рахунок використання первинних полімерів з певними фізико-механічними властивостями.

The issue of packaging recycling and the use of recycled materials is a hot topic in the packaging industry today. The world's leading companies are focusing on developing new high-tech, high-quality packaging materials using recycled materials. Dow Chemical, the world-famous polymer manufacturer, is one of the leaders in this area of innovation. To ensure the effective solution of this and other tasks, the company in its research and practical implementation of developments, the company pays great attention to the selection and training of qualified specialists. For several years, Dow has been running an internship program for students from around the world. Candidates are selected in several stages, after which students are offered to start working in one of the company's R&D centers. One of the authors of this article had a year-long internship at such a center. The article presents the results of research on the effect of the addition of recycled materials (PCR) on the main physical and mechanical properties of stretch films and an approach to their improvement by modeling the composition of five-layer stretch films through the use of primary polymers with certain physical and mechanical properties.
Keywords: стретч-плівка; вторинна сировина; фізико-механічні властивості; моделювання; каст-екструзія; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; stretch film; secondary raw materials; physical and mechanical properties; modeling; cast extrusion