Проект відновлення Каховської гідроелектростанції задля сталого розвитку суспільства - Маджд, Світлана Михайлівна (My University, 2023)
Сталий розвиток будь якого суспільства обумовлений трьома взаємопов’язаними між собою складовими – економічне зростання, захист довкілля та соціальний захист (соціальний розвиток). Кожна із складових, сама по собі є складною динамічною системою, що розвивається. Відповідно, методологічною основою сталого розвитку є системний підхід, який передбачає ефективні шляхи розвитку суспільства, убезпечуючи тим самим його від багатьох можливих ризиків, в тому числі і екологічних. В умовах військової агресії Російської Федерації проти України для нашої країни є вкрай складно досягти економічного зростання та соціального розвитку. Не менш складним є і забезпечення екологічної безпеки, зокрема, захисту довкілля, подолання катастрофічних наслідків спричинених військовими та злочинними діями російської армії. Одним із таких воєнних злочинів та потенційного акту екоциду по відношенню до природи України був підрив греблі Каховської гідроелектростанції російськими окупаційними військами, який завдав непоправної шкоди економіці країни та екологічному стану довкілля.

The sustainable development of any society is determined by three interrelated components - economic growth, environmental protection and social protection (social development). Each of the components is in itself a complex dynamic system that is developing. Accordingly, the methodological basis of sustainable development is a systematic approach that provides effective ways of developing society, thereby protecting it from many possible risks, including environmental ones. In the conditions of military aggression of the Russian Federation against Ukraine, it is extremely difficult for our country to achieve economic growth and social development. Ensuring environmental safety, in particular, environmental protection, overcoming the catastrophic consequences caused by the military and criminal actions of the Russian army is no less difficult. One of such war crimes and a potential act of ecocide in relation to the nature of Ukraine was the undermining of the Kakhovka hydroelectric power station dam by the Russian occupying forces, which caused irreparable damage to the country's economy and the ecological state of the environment.
Keywords: руйнування греблі Каховського водосховище; екологічна безпека; екологія війни; екоцид; destruction of the dam of the Kakhovsky Reservoir; ecological safety; ecology of war; ecocide; кафедра екології та екоменеджменту