Харчова цінність кропиви дводомної (Urtica Diodica L.), як сировини для виробництва оздоровчих продуктів - Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Ілюк, Джоана Сергіївна (My University, 2022)
Кропива дводомна (Urtica Diodica L.) є цінним джерелом як макронутрієнтів так і вітамінів. Досліджено що вміст білку у свіжій кропиві складає 2,54 %, у порошку кропиви - 23,82 ; вміст аскорбінової кислоти у свіжому листі кропиви складає 64,8 мг; кількість вітаміну Е у кропиві та порошку кропиви становить, відповідно, 1,02 та 9,52 мг; β-каротину – 19,5 і 138 мг на 100 г продукту. Stinging nettle (Urtica Diodica L.) is a valuable source of both macronutrients and vitamins. It was investigated that the protein content in fresh nettle is 2.54%, in nettle powder - 23.82; the content of ascorbic acid in fresh nettle leaves is 64.8 mg; the amount of vitamin E in nettle and nettle powder is 1.02 and 9.52 mg, respectively; β-carotene - 19.5 and 138 mg per 100 g of product.
Keywords: кропива; харчова цінність; білок; вітаміни; Urtica Diodica L.; white; vitamins; nutritional value; кафедра технології оздоровчих продуктів