Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаІлюк, Джоана Сергіївна2022-06-082022-06-082022Бажай-Жежерун, С. Харчова цінність кропиви дводомної (Urtica Diodica L.), як сировини для виробництва оздоровчих продуктів / С. Бажай-Жежерун, Д. Ілюк // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали 88 Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, квітень–травень 2022 р. – Київ : НУХТ, 2022. – Ч. 1. – С. 41https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/37633Кропива дводомна (Urtica Diodica L.) є цінним джерелом як макронутрієнтів так і вітамінів. Досліджено що вміст білку у свіжій кропиві складає 2,54 %, у порошку кропиви - 23,82 ; вміст аскорбінової кислоти у свіжому листі кропиви складає 64,8 мг; кількість вітаміну Е у кропиві та порошку кропиви становить, відповідно, 1,02 та 9,52 мг; β-каротину – 19,5 і 138 мг на 100 г продукту. Stinging nettle (Urtica Diodica L.) is a valuable source of both macronutrients and vitamins. It was investigated that the protein content in fresh nettle is 2.54%, in nettle powder - 23.82; the content of ascorbic acid in fresh nettle leaves is 64.8 mg; the amount of vitamin E in nettle and nettle powder is 1.02 and 9.52 mg, respectively; β-carotene - 19.5 and 138 mg per 100 g of product.otherкропивахарчова цінністьбілоквітаміниUrtica Diodica L.whitevitaminsnutritional valueкафедра технології оздоровчих продуктівХарчова цінність кропиви дводомної (Urtica Diodica L.), як сировини для виробництва оздоровчих продуктівThesis