Хижняк, Ольга ОлександрівнаФіліпченко, Ірина Миколаївна2014-03-192014-03-192012Хижняк, О. О. Дослідження показників безпеки картоплі з різних регіонів України / О. О. Хижняк, І. М. Філіпченко // Наукові праці НУХТ. – 2012. – № 47. – C. 44-49.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/13249В статті висвітлене актуальне питання щодо безпеки харчових продуктів. Рослинна сировина, що використовується в харчовій промисловості, не завжди задовольняє вимог споживача через забрудненість їх токсичними речовинами – токсичними металами, пестицидами, мікотоксинами, нітратами, радіонуклідами. Які потрапляючи в організм людини можуть спричиняти незворотні наслідки для здоров’я. Тому, одним з перспективних напрямків є використання сировини для отримання харчових продуктів з «екологічно чистих» регіонів України. В ході досліджень визначили, що найбільш екологічно чистим регіоном для вирощування картоплі є Західний регіон. The article is devoted to the topical issue of food safety. Vegetable raw materials used in the food industry, not always meet the requirements of the consumer through the contamination of their toxic substances toxic metals, pesticides, mycotoxins, nitrates, radionuclides. That once in the human body can cause irreversible health effects. Therefore, one of perspective directions is the usage of raw materials for food products of «ecologically clean» regions of Ukraine. During the research was determined that the most ecologically clean region for potato is the Western region.токсичні речовинибезпека харчуванняекологічно чиста продукціяtoxic substancesfood securityenvironmentally friendly productsкафедра експертизи харчових продуктівДослідження показників безпеки картоплі з різних регіонів УкраїниArticle