Можливості управління фінансовою діяльністю в рамках федеративного устрою (краща практика єс: федеративна республіка германія) - Березянко, Тамара Володимирівна; Литвинець, Лариса Федорівна (My University, 2014)
У статті розглянуто систему фінансових стосунків у Німеччині, питання регулювання фінансової та бюджетоформуючої діяльності та межі фінансової самостійності держави, регіону та муніципального господарства. Увагу приділено усім щаблям збирання та розподілу податків, бюджетному регулюванню, а також вертикальному, горизонтальному та первинному рівням фінансового регулювання у країні. Розгляд практики багаторівневого управління, яка стала основою системи регулювання в ЄС, дає уяву щодо напрямків можливої адаптації національної системи в умовах курсу на євроінтеграцію. The article reads the system of financial relations in Germany, budgeting activity and financial independence limits for a country, region and municipal state. Special attention paid to all levels of collection and allocation of tax as well as to budget regulation activity and vertical, horizontal and primary levels of financial regulation in the country. The article dwells on the practice of multi-layer management that is used as a main tool for the system regulation adopted in EU. It gives an idea as to ways of possible adaptation of the national system in terms of euro integration direction.
Keywords: податки; федеративна фінансова система; фінансове регулювання; Німеччина; бюджет; taxes; federal financial system; financial regulation; Germany; budget; кафедра готельно-ресторанної справи; кафедра економіки праці та менеджменту