Формування територіального кластера в молочній промисловості - Ніколаєнко, Світлана Миколаївна (My University, 2022)
Мета статті полягає в порівняльному аналізі й узагальненні кластерних форм співпраці підприємств молочної промисловості, обґрунтуванні доцільності формування територіального кластера та визначенні основних його учасників. Теоретичну основу дослідження становлять базові положення економічної теорії в частині форм договірних відносин учасників взаємодії. Методологічним базисом дослідження є методи узагальнення, систематизації, порівняння, класифікації. У результаті дослідження встановлено, що метою формування територіального кластера є стійкість ресурсного потенціалу необхідної кількості та якості для виробництва молочної продукції. Шляхом реалізації визначеної мети є підтримка розвитку селянського фермерства. У рамках галузевого кластера реалізується мета узгодженості дій його учасників на ринку молочної продукції, формування горизонтальної інтеграції виробничих ланцюгів створення доданої вартості. Метою створення інноваційного кластера є забезпечення інноваційного лідерства на ринку та реалізація політики імпортозаміщення. Ознакою агропромислового кластера є формування повних замкнених циклів виробництва молочної продукції, метою – комплексне управління ризиками виробництва та реалізації. Означені відмінності в цілях формування кластерів визначають відмінності в завданнях, які реалізує кластер, його структурі, системі взаємозв’язків, показниках оцінювання результативності функціонування тощо. З урахуванням поставленої мети формується структура кластера. Структура територіального кластера, сформована за участю підприємств молочної промисловості, фермерських господарств, транспортних організацій, логістичних структур, банків, дозволить забезпечити економічну, соціальну та регіональну результативність. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості використання сформованої структури та агрегованих функцій учасників територіального кластера. Соціальні наслідки дослідження пов’язані з можливостями зростання кількості суб’єктів підприємництва та рівня зайнятості в регіоні локалізації кластера. Оригінальність результатів дослідження полягає в означенні відмінностей у цілях формування кластерів, системі взаємозв’язків, показниках оцінювання результативності функціонування та виявленні передумов створення територіального кластера. Перспективою подальших досліджень є розробка методики оцінювання рівня збалансованості реалізації економічних інтересів всіх учасників кластерів. The purpose of the artcle is a comparatve analysis and generalizaton of cluster forms of cooperaton of dairy industry enterprises, substantatng the expediency of forming a territorial cluster and determining its main partcipants. The theoretcal basis of the research is the basic provisions of economic theory in terms of the forms of contractual relatons of the partcipants of the interacton. The methodological basis of the research is the methods of generalizaton, systematzaton, comparison, and classifcaton. As a result of the study, it was established that the goal of forming a territorial cluster is the sustainability of the resource potental of the necessary quantty and quality for the producton of dairy products. The way to implement the defned goal is to support the development of peasant farming. Within the framework of the industry cluster, the goal of coordinatng the actons of its partcipants in the dairy market, forming the horizontal integraton of producton chains creatng added value, is implemented. The purpose of creatng an innovaton cluster is to ensure innovatve leadership on the market and implement the import substtuton policy. A sign of an agro-industrial cluster is the formaton of complete closed cycles of dairy producton, while the goal consists in comprehensive management of producton and sales risks. The specifed diﬀerences in the purposes of forming clusters determine the diﬀerences in the tasks implemented by the cluster, its structure, the system of interconnectons, performance evaluaton indicators, etc. Taking into account the set goal, the structure of the cluster is formed. The structure of the territorial cluster formed with the partcipaton of dairy industry enterprises, farms, transport organizatons, logistcs structures, and banks will ensure economic, social, and regional eﬀectveness. The practcal signifcance of the obtained results lies in the possibility of using the formed structure and aggregated functons of the partcipants of the territorial cluster. The social consequences of the study are related to the possibilites of growth in the number of business enttes and the level of employment in the region where the cluster is located. The originality of the research results lies in identfying diﬀerences in the purposes of cluster formaton, the system of relatonships, performance evaluaton indicators, and the identfcaton of prerequisites for creatng a territorial cluster. Prospects for further research include the development of a methodology for assessing the level of balance in the implementaton of the economic interests of all cluster partcipants.
Keywords: кластер територіальний; кластер галузевий; кластер агропромисловий; кластер інноваційний; молочна промисловість; territorial cluster; industry cluster; agro-industrial cluster; innovaton cluster; dairy industry; кафедра обліку і аудиту