Інноваційна технологія ректифікації в режимі роздільного руху фаз - Українець, Анатолій Іванович; Булій, Юрій Володимирович; Шиян, Петро Леонідович; Куц, Анатолій Михайлович (My University, 2017)
Розроблена і впроваджена в виробництво інноваційна технологія ректифікації, яка здійснюється в режимі роздільного руху фаз при безперервній подачі в ректифікаційну колону греющего пара та рідини. Проведение контролируемих циклів затримок і переливу рідини дозволяє підвищити ступінь вилучення та множення концентрації головних примесей спирту в середньому на 25%, вищих спиртів сивушного масла та кінцевих примесей на 38%, скоротити питому витрату пари на 40% у порівнянні з типовими ректифікаційними установками і зменшити металоємність оборудование до 15%. Developed and put into production the innovative technology of rectification, which is carried out in a mode separate phase movement by continuously feeding into the distillation column heating steam and liquid. The conduct of controlled delay loops and overflow of the liquid allows to increase the degree of extraction and the ratio of the concentration of head of impurities, alcohol an average of 25 %, higher alcohols fusel oil and impurities limit by 38 %, reduce specific steam consumption by 40 % compared to typical distillation plants an to reduce metal consumption of equipment by up to 15 %.
Keywords: кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; контрольовані цикли; ректифікація; фазова рівновага; масообмін; ректифікаційна колона; controlled cycles; rectification; phase equilibrium; mass transfer; distillation column