Вплив фенольних сполук на фотосинтетичний аппарат мікроводоростей - Котинський, Андрій Валерійович; Батіщева, Галина Сергіївна; Поліщук, Олександр Васильович (My University, 2014)
Фенольні сполуки це одні з найбільш розповсюджених забруднюючих речовин навколишнього середовища, які здатні до акумуляції в організмі. Фенольні сполуки, у кількості, що перевищує ГДК у воді (0,001 мг/л), токсичні для гідробіонтів і порушують процес самоочищення водойм. У даній роботі пропонується досліджувати наявність та токсичність фенольних сполук за реакцією фотосинтетичного апарату мікроводоростей, використовуючи метод індукції флуоресценції хлорофілу а. Для роботи використовували культури Chlorella vulgaris, Chlamydomonas reinhardtii та Spirulina platensis. Використовували такі фенольні сполуки, як о-нітрофенол, п-нітрофенол, пірокатехін, фенол та галову кислоту. Phenolic compounds is one of the most common pollutants environment that are able to accumulate in the body. Phenolic compounds in excess of the MCL in water (0.001 mg / L) are toxic to aquatic organisms and disrupt the self-cleaning water. In this paper investigate the presence and toxicity of phenolic compounds by reaction photosynthetic apparatus of microalgae using the induction and chlorophyll fluorescence. To work used Chlorella culture vulgaris, Chlamydomonas reinhardtii and Spirulina platensis. We used the following phenolic compounds such as o-nitrophenol, p-nitrophenol, catechol, phenol and gallic acid.
Keywords: фотосинтетичний апарат; мікроводорості; фенольні сполуки; photosynthetic apparatus; microalgae; phenolic compounds; кафедра екології та екоменеджменту