До питання про мовну ситуацію в Україні (кінець XIX - початок XX ст.) - Яременко, Світлана Андріївна (My University, 2002)
У статті окреслено імена кращих діячів українського народу, насамперед науковців і освітян, які невпинно працювали над відродженням історичної пам'яті й мови, усвідомленням національної самобутності українства.

The article describes the names of the top leaders of the Ukrainian people, especially scientists and educators who worked tirelessly over the revival of historical memory, language, awareness of national identity of Ukrainians.
Keywords: підручники українською мовою; норми літературної мови; процес формування нової української літературної мови; умови бездержавності; literary language norms; formation of the new Ukrainian literary language; terms statelessness; textbooks in Ukrainian; кафедра гуманітарних дисциплін