Ясінська, Ірина ЛеонідівнаІванова, Вікторія Джанівна2013-10-072013-10-072013Ясінська, І. Л. Безалкогольні сокові напої антиоксидантної дії з фіто екстрактами / І. Л. Ясінська, В. Д. Іванова // Наукові праці ОНАХТ. - 2013. – Т. 2, Вип. 44 – С. 55-58.2073-8730https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/10114Розроблено рецептури безалкогольних напоїв з підвищеним вмістом речовин антиоксидантної дії. Як функціональні інгредієнти використано фруктово-овочеві соки та водні екстракти з лікарської рослинної сировини. В отриманих напоях визначено вміст сполук антиоксидантної дії, зокрема суму фенольних сполук, аскорбінової кислоти. Визначено антирадикальну активність розроблених напоїв, яка склала 2,35±0,049 та 1,12±0,032 мМ–екв. аскорбінової кислоти. Напої мають приємні оригінальні органолептичні властивості та можуть бути використані для споживання як додаткове джерело антиоксидантів. The compositions of soft drinks with high content of antioxidants were developed. Fruit and vegetable juices and water extracts from medicinal plants were used as functional ingredients. The content of antioxidant compounds, particularly the amount of phenolic compounds and ascorbic acid in obtained drinks were determined. Antiradical activity of soft drinks was 2,35 ± 0,049 and 1,12 ± 0,032 mM-equivalent of ascorbic acid. The drinks have nice original organoleptic properties and can be used for consumption as an additional source of antioxidants.uk-UKбезалкогольні сокові напоїфітоекстрактиантиоксидантиантирадикальна активністьдфпгsoft juice drinksphytoextractsantioxidantsantiradical activityDPPHкафедра експертизи харчових продуктівБезалкогольні сокові напої антиоксидантної дії з фітоекстрактамиArticle