Спосіб виробництва коньяку (Патент на винахід № 114210) - Кузьмін, Олег Володимирович; Мирончук, Валерій Григорович; Топольник, Віра Григорівна; Шендрік, Тетяна Георгіївна; Тамаркіна, Юлія Володимирівна (My University, 2017)
Винахід належить до способу виробництва коньяку, що включає попередню витримку коньячного спирту у присутності подрібненої світлої, яка є натуральною, та темної, що є термообробленою, деревини дуба у співвідношенні від 1:5 до 5:1 дозою від 0,1 до 10 г/дм3, відокремлення її та подальшу витримку спирту у бочці, купажування, обробку, фільтрування, відпочинок та розлив у пляшки, причому як темну термооброблену подрібненудеревину дуба використовують піролізовані деревні відходи, що є продуктами переробки дубової тріски розміром 6Ч12Ч3 мм з початковою вологістю 8-12 %, яку зволожують до 35-65 %, піролізують при температурі 300-500 °C протягом 0,5-48,0 год. та отримують піролізат з коефіцієнтом виходу 30-40 %, який послідовно обробляють водними розчинами з рівнем рН 2,0-3,0, 9,5-11,0, 6,5-7,5, протягом 5-10 хв. кожним, потім висушують протягом 2-3 тижнів на відкритому повітрі та досушують при температурі 100-110 °C до вологості 4-8 %, та фракціонують на ситах з відбором робочої фракції на ситі з отворами діаметром 5 мм. The invention relates to a method of producing cognac, including previous exposure cognac alcohol in the presence of powdered light, which is natural, and dark, which is heat-treated, oak wood at a ratio of 1: 5 to 5: 1 dose of 0.1 to 10 g / dm3, and further separation of alcohol exposure in a barrel, blending, processing, filtering, recreation and bottling, with a dark oak treated podribnenuderevynu pirolizovani using wood residues that are products of the processing of oak chips ro mirom 6CH12CH3 mm with an initial moisture content of 8-12%, which is moistened to 35-65% pirolizuyut at 300-500 ° C for 0,5-48,0 hours. and get pirolizat output by a factor of 30-40%, which is sequentially treated with aqueous solutions of pH 2.0-3.0, 9,5-11,0, 6.5-7.5, 5-10 minutes. each, then dried for 2-3 weeks in the open air and finally dried at a temperature of 100-110 ° C to a moisture content of 4-8%, and fractionated on sieves with the selection faction working on a sieve with holes of 5 mm.
Keywords: коньяк; cognac; деревні відходи; woodwastes; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції; кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування