Організаційні засади розвитку жіночого спорту на матеріалі першого жіночого чемпіонату європи з футзалу - Павлюк, Ірина Сергіївна (My University, 2020)
В статті проаналізовано історичний розвиток жіночого спорту в рамках суспільно-політичного руху боротьби жінок за свої права, як інструмента демонстрації того, що жінки рівні з чоловіками в усіх відносинах в тому числі фізичному та вольовому. Доведено, що протягом кількох десятиліть XIX–XX століття, жіночий спорт набуває своєї інфраструктури та технічну специфіку, стаючи автономним соціокультурним інститутом в рамках жіночого гендеру, де практично не лишилося лише чоловічих видів спорту (співвідношення жінок на Олімпійських іграх 2016 становить 45%). Визначені історичні передумови виникнення та основні тенденції розвитку жіночого футзалу в Європі, а також методи стимулюванню та популяризації жіночого футзалу. In the article analyzes the historical development of women's sports in the framework of the socio-political movement of the struggle of women for their rights, as a tool to demonstrate that women are on a par with men in all respects, including physical and volitional. It has been proven that over the course of several decades of the 19th-20th centuries, women's sports acquire their infrastructure and technical specifics, becoming an autonomous sociocultural institution within the framework of women's gender, where there are practically no male sports (women at the 2016 Olympics is 45%). The prerequisites for organizing and holding the first European Women's Futsal Championship are considered.
Keywords: футзал; спорт; futsal; sport; кафедра фізичного виховання