Відривання парової бульбашки від змочуваної поверхні - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Теоретично доказано, що відрив бульбашки від змочуваної поверхні обумовлений порушенням рівноваги її форми, це відбувається якщо на контурі повільно зростаючої бульбашки біля її основи з’являється точка перегину. При цьому бульбашка повністю відокремлюється внаслідок стягування основи. Отримана формула для відривного діаметра бульбашки.

It has been proved theoretically that the radius of the basis of a bubble growing slowly on a flat solid surface at first increases and then decreases until at a certain moment the stability of the bubble shape is disturbed, which leads to the contraction of the bubble basis and its detachment. An approximate formula has been obtained for the detachment diameter of the bubble tearing away whole from wetted surface.
Keywords: бульбашка; тиск; швидкість росту; рівняння руху; bubble; pressure; velocity; motion equation; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв; кафедра технології цукру і підготовки води