Економіко-правові аспекти розкриття змісту окремих понять в економічних дослідженнях інтелектуальної власності - Бутнік-Сіверський, Олександр Борисович (My University, 2019)
Обґрунтовано особливості та специфіка об’єктів права інтелектуальної власності при проведенні економічних досліджень інтелектуальної власності. Специфічні властивості даних об'єктів обумовлюють особливості процедури розв'язання спорів щодо цих об'єктів і пов'язаних з ними прав, які виникли в процесі створення та комерціалізації інтелектуальної власності. Зазначено, що особливістю інтелектуальної власності є те, що вона має віртуальний характер. Саме це ускладнює усвідомлення її сутності. Проте, якщо виникає спір стосовно об'єкта права інтелектуальної власності, то останній завжди матеріалізований, що дозволяє їй набути економічний зміст. Визначено, що будь-який об'єкт права інтелектуальної власності, якщо є предметом судового спору, а в судовій експертизі є об’єктом дослідження, який за своєю природою є нематеріальним об’єктом, набуває правової охорони при дотриманні всіх установлених законодавством умов і фіксації в певній об’єктивній (матеріальній) формі. За юридичною ознакою майнові права у правовідносинах інтелектуальної власності за змістом можуть бути як абсолютним (виключним) правом творця або інших осіб на об'єкт права інтелектуальної власності, так і мати зобов'язальний характер у правовідносинах, пов'язаних із передачею цих прав від автора до іншої особи. Відмічено, що залишаються невирішеними проблеми узгодженості між методологічною правовою та методологічною економічною базами, які потребують більш змістовного розкриття юридичних та економічних понять з урахуванням чинних законодавчих та нормативних актів, в яких вони використовуються. Зі змісту питань експертизи з економічних досліджень інтелектуальної власності зі спеціальності 13.9 обґрунтовано потребу в знаннях окремих економічних та юридичних понять щодо розміру винагороди (доходу), розміру реальних збитків, розміру упущеної вигоди, розміру матеріальної шкоди тощо. Узагальнено та визначено окремі економічні та юридичні поняття стосовно: доходу власника об’єкта права інтелектуальної власності; пасивного доходу (прибутку) неприбуткової бюджетної організації; доходу від прав за використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав; упущеної вигоди внаслідок неправомірного використання об’єктів права інтелектуальної власності; збитків внаслідок неправомірного використання об’єктів права інтелектуальної власності.
Keywords: об’єкт права інтелектуальної власності; економічні дослідження; методологічна правова та економічна бази; винагорода (дохід); упущена вигода; збитки; object of intellectual property rights; economic research; methodological legal and economic bases; remuneration (income); lost profits; losses