Соколенко, Анатолій ІвановичШевченко, Олександр ЮхимовичСтепанець, Олег Іванович2021-02-112021-02-112018Соколенко, А. І. Експериментальні дослідження процесів десорбції спирту з водних розчинів / А. І. Соколенко, О. Ю. Шевченко, О. І. Степанець // Наукові праці НУХТ. – 2018. – Т. 24, № 6. – С. 100–109.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32560У статті викладено результати узагальнення і вивчення досвіду оцінки причин і рівнів впливів фізико-хімічних факторів у з в ’язку з обмеженнями концентрацій синтезованого спирту в умовах анаеробного зброджування цукровмісних середовищ. До числа останніх віднесено сумарні осмотичні тиски розчинених С2Н5ОН і СО2, а також насиченість рідинної фракції середовищ діоксидом вуглецю. Показано, що останнє приводить до різкого підвищення опору масопередачі на межі поділу фракцій між дріжджовими клітинами і середовищем. Порівняння цих двох факторів приводить до висновку про те, що осмотичні тиски СО2 обмежуються розчинністю його газової фракції у співвідношенні 1:8 зі спиртом, тому пропонуються до використання технології, за яких концентрації С2Н5ОН доцільно використовувати на докритичних рівнях в межах до 6%об. Оцінюються можливості таких обмежень за рахунок суміщення бродіння і перегонки під вакуумом, або за рахунок відбирання спирту активованим потоком СО2 з використанням спиртовловлювачів, або продуванням середовища інертним газом з влаштуванням примусової циркуляції і конденсації парових фракцій.otherбродінняперегонкаethanolетиловий спиртfermentationdistillationрозчинністьдесорбціяконденсаціязакон ГенріHenry's lawcondensationdesorptionsolubilityкафедра мехатроніки та пакувальної технікикафедра процесів і апаратів харчових виробництвЕкспериментальні дослідження процесів десорбції спирту з водних розчинівArticle