Мосійчук, С. М.Хоменко, M. Б.Михаилова, Т. С.Кігель, Наталя ФедорівнаКарпов, Олександр Вікторович2013-05-282013-05-282006Пробіотики : можливість застосування при гіперхолестеринемії / С. М. Мосійчук, М. Б. Хоменко, Т. С. Михайлова, Н. Ф. Кігель, О. В. Карпов // Український медичний часопис. – 2006. – № 2 (52). – С. 10-23.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/8005Обговорено можливість застосування мікроорганізмів-пробіотиків, представників нормальної мікрофлори кишечнику людини для зниження рівня холестерину в сироватці крові та холестерину в складі його транспортних форм, зокрема ліпопротеїну низької щільності. Розглянуто роль нормальної мікрофлори кишечнику в метаболізмі холестерину та участь екзогенних пробіотиків у цьому процесі. Проаналізовано можливі біохімічні механізми зниження рівня холестерину під впливом пробіотиків та проблему збереження їх життєздатності при внесенні до організму людини. Наводяться результати численних клінічних досліджень щодо позитивного впливу препаратів пробіотиків і харчових продуктів, створених з їх використанням, на загальні рівні сироваткового холестерину в осіб з помірною гіперхолестеринемією, що розглядають як перспективний альтернативний напрямок медикаментозної терапії гіперхолестеринемії.otherхолестерингіперхолестеринеміяішемічна хвороба серцяліпопротеїн низької щільностіпробіотикилактобактеріїcholesterolhypercholesterolemiaischemic heart diseaselow density lipoproteinprobioticslactobacteriaкафедра біотехнології і мікробіологіїПробіотики: можливість застосування при гіперхолестеринеміїArticle